Indien dit uw eerste bezoek is, check dan eerst de FAQ door op bovenstaande
link te klikken. Mogelijk moet u register
vooraleer u kan posten: klik op de 'registreren'-link hierboven om verder te gaan. Om berichten te lezen kiest u het forum dat u wenst te bezoeken in bovenstaande lijst.
Ik pas voor 't camionetjes de caesar-regel toen. Geen korting van minimum 10cent/liter? Ik tank elders! Failliet zullen ze er niet van gaan, voor mij is 't alttijd gratis maar 'k heb een goed geweten
Wat mij betreft, mag de dieselprijs vrijdag nog eens zakken
jij bedoelt dit?
Oorspronkelijk geplaatst door vrtnieuws.net
Olieprijs daalt en de Dow Jones breekt record
di 03/10/06 - Op de goederenbeurs van New York is de olieprijs tot het laagste peil gezakt in meer dan zeven maanden. De Dow Jones-index van de beurs van New York brak een absoluut record.
De prijs van een vat ruwe olie is in New York op een dag tijd met 2,35 dollar gedaald tot 58,7 dollar.
Dat is het laagste peil in meer dan zeven maanden. De afgelopen weken was de olieprijs ook al fors gedaald.
Aanleiding zijn de tekenen dat de Amerikaanse groei vertraagt en dat kan de grote vraag naar olie in de VS afremmen.
Tegelijk blijkt dat de oliereserves op een erg hoog peil staan, wat de vrees voor schaarste tempert.
De Dow vestigt een nieuw record
Op de beurs van New York heeft de Dow Jones Industrial Average, de belangrijkste index, een recordpeil bereikt.
De Dow is al wekenlang aan een hausse bezig en het was uitkijken wanneer het vorige record verbeterd zou worden.
Vandaag sprong de Dow Jones naar een absoluut record van 11.758 punten.
Daarna zakte de index ietsje terug om te sluiten op 11.727 punten. Dat is een record voor de slotkoers.
Aanleiding is de daling van de olieprijs, maar ook de gunstige cijfers over de aangroei van nieuwe banen in september en de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve de interestvoeten onaangeroerd zal laten, speelt mee.
Het vorige record van de Dow Jones dateert van 2000, toen de internetzeepbel op zijn hoogst was. De index viel terug tot 7.286 in oktober 2002, maar begon toen aan een langdurig herstel.
Onze hele economie hangt grotendeels af van de olieprijzen uit het Midden-Oosten. Onze correspondent Frederik, adviseur voor de petrochemie in Saudi Arabië en tevens inwoner in Bahrein zit vlakbij de bron en kreeg onlangs een rapport van de OPEC onder de neus geschoven. Wat daarin vermeld staat, is een regelrechte nachtmerrie voor alle Europese economen.
Hou u vast voor een bittere pil...
Terwijl de olieprijzen lichtjes gedaald zijn wegens een opwaardering van Amerikaanse voorraden, hebben Venezuela en Nigeria beslist om hun productie te verminderen met 170.000 vaten per dag.
Deze OPEC landen zijn geen oliereuzen, en van de productievermindering zullen wij weinig voelen aan de pomp of de portemonnee, maar er is meer.
U en ik weten dat olie geen onuitputtelijke bron is van energie, en ooit moet het verhaaltje stoppen van het zwarte goud. Wel, het einde van dat verhaaltje zou wel eens heel nabij kunnen zijn.
Terwijl onze huidige politiek binnen Europa zich drukmaakt over religieuze en economische verschillen binnen de bevolkingsgroepen, dringt een groter gevaar zich op. Algemeen is geweten dat economische achteruitgang een feit wordt in Europa als een vat olie 150 dollar haalt.
Uit een recent document van de OPEC blijkt dat de olieprijs in 2010 zelfs boven de 165 dollar zou gaan!
Frederik : Berekeningen hebben aangetoond dat in 2012 een vat olie op 200 dollar wordt geschat.
De directe reden van deze gigantische prijsstijging is dat de kraan wordt dichtgedraaid. Men heeft alle tijd gehad om een groot oliemonopolie op te bouwen en nu is de tijd gekomen om daar ook 200% de vruchten ervan te plukken. Nu de olieproductie op zijn laatste benen loopt, heeft men besloten om de laatste stap te zetten. Saudi Arabië draait vanaf 2007 zijn kranen dicht. Vanuit de Saudische politiek en dus ook de overheid heeft men met opzet toestemming gegeven om de oliereserves op te gebruiken.
Saudi Arabië zal zijn olie voor zichzelf houden vanaf volgend jaar.
Wat men in dit artikel vergeet te vermelden is dat de kraan sneller dicht gaat uiteraard. De industrie is vanzelfsprekend niet zo dom om al hun reserves te verkopen. Tussen 1970 en 2006 zijn prijzen van alle grondstoffen met 300 en meer procent gestegen. De olie prijs maar 150 procent... (aankoopprijs). Die rem kan de prijsstijging niet meer tegenhouden.
MediaboM : Wij als Europeanen zien het feit dat de kraan wordt dichtgedraaid als economische terreur. Maar langs de andere kant : De autoindustrie had de kans om op een bepaald moment naar elektrische wagens over te schakelen, die evenveel comfort en kracht zouden inhouden als de huidige wagens op benzine of diesel. Doch die plannen zijn opgeborgen en geen haan heeft er ooit nog naar gekraaid. In de VS werd een massale productie van deze economische wagens opzij geschoven voor de komst van de Hummer, die veel meer geld in het laatje bracht.
Men heeft dus altijd naar het grote geld gekeken op korte termijn, en is vergeten om aan een toekomstvisie voor alternatieve brandstoffen en energiebronnen te werken. Momenteel staat men bijvoorbeeld ook nog niet ver genoeg op vlak van zonnecellen. De verkoop ervan is in België zelf ook nog niet optimaal, dit vanwege de grote oppervlakte die je ervan nodig hebt, en de beperkte energiewinst die men eruit kan halen.
Enkele quotes van onze correspondent :
Frederik : "Ik raad u aan om uw geld buiten Europa te investeren of zelfs om buiten Europa te gaan wonen. Naar Indië, bijvoorbeeld."
MediaboM : "Dan moeten we daar wel Bollywood bijnemen, maar daar valt nog mee te leven."
Frederik : "Het hele scenario is zoals naar een tsunami kijken... Mooi om te zien. Maar is men zich wel bewust van de impact?"
Indien wij ons een worst case scenario zouden moeten voorstellen, kunnen we evengoed de Mad Max films terug bovenhalen. Zo erg zou het normaal gezien niet lopen, zegt Frederik, maar de gevolgen zullen wel heel wat zwaarder zijn dan men nu vermoedt.
Olie wordt niet alleen hier duurder maar zelfs ook in arabische landen
1 liter diesel kostte in 2004 in Iran 0.00875 euro per liter (zelf getankt aan deze prijs) en nu in 2006 0.0157 voor een liter. is bijna 2x duurder in 2jaar tijd.dus het is niet dat de prijs alleen hier in Europa stijgt
De 100 dollar voor een vat is perfekt haalbaar in 2007, dus waarom geen 150 dollar tegen 2010?!
En de gevolgen daarvan. daar zullen we maar nog niet teveel aan denken!Ik zou zo zeggen, profiteert allemaal nog een paar jaar van het goed(kope)leven.
Comment