Indien dit uw eerste bezoek is, check dan eerst de FAQ door op bovenstaande
link te klikken. Mogelijk moet u register
vooraleer u kan posten: klik op de 'registreren'-link hierboven om verder te gaan. Om berichten te lezen kiest u het forum dat u wenst te bezoeken in bovenstaande lijst.
Een vijftigtal werknemers van VW Vorst heeft zich nog ingeschreven op de lijst voor vrijwillig vertrek. Het gaat om een groot deel van de "harde kern" van FGTB-leden die zich hebben verzet tegen het referendum, zo bevestigen vakbondsbronnen.
De directie zei eerder nog dat het tijd is om "kleur te bekennen" en dat wie niet gelooft in de toekomst van de fabriek, kan inschrijven op de lijst voor vrijwillig vertrek.
Volgens een vakbondsman heeft zich na het referendum een vijftigtal mensen nog ingeschreven op de lijst. Het gaat voornamelijk om leden van de Franstalige socialistische vakbond, onder wie enkele vakbondsafgevaardigden.
Audi A1
Volkswagen Vorst is wel degelijk goed op weg om de Audi A1 te mogen bouwen. Dat heeft een woordvoerder van Audi in Duitsland gezegd. Een en ander moet wel nog in detail worden uitgewerkt, luidt de uitleg.
De nieuwe topman van Audi, Rupert Stadler, zei woensdag naar aanleiding van de cijfers dat er nog geen beslissing is gevallen over de bouw van de kleine Audi in Vorst.
Een woordvoerder van Audi vanuit Duitsland verduidelijkt dat Vorst met de intentieverklaring en de ja-stem van de werknemers "twee belangrijke mijlpalen" heeft genomen. Er rest evenwel nog een derde stap, aldus de woordvoerder.
"Er dient nu in detail te worden uitgewerkt hoe de vorige mijlpalen in de dagelijkse operaties kunnen worden toegepast", dixit de woordvoerder. Als de drie fases zijn voldaan, kan Brussel de Audi A1 bouwen, luidt het.
bron = http://www.gva.be/nieuws/Economie/default.asp?art={BAC54190-7BC2-4405-8206-966C9445A06C}
Nog geen beslissing over productie Audi A1 in Vorst
De nieuwe Audi-topman, Rupert Stadler, heeft bij de voorstelling van de jaarcijfers verklaard dat er nog geen beslissing is gevallen over de bouw van de Audi A1 in Brussel. Bij VW in Vorst luidt het dat het enkel nog wachten is op de formele ondertekening van de intentieverklaring en dat de A1 wel degelijk komt.
Naar aanleiding van de jaarcijfers zei Stadler dat Audi zijn productie-offensief voortzet en dat Audi in de markt van kleinere wagens stapt. Over de naam van dit nieuwe model -in de pers de Audi A1 genoemd- is nog niets beslist. Als productievestiging is voortaan sprake van VW Vorst, luidt het.
Stadler verwijst naar de daling van de arbeidskosten in Vorst met 20 procent. "Daarmee wordt Brussel een interessant alternatief", zegt hij. Hij voegt er evenwel aan toe dat er nog geen beslissing is gevallen over de bouw van de Audi A1 in Brussel.
Een woordvoerster van VW Vorst zegt dat er een simpele verklaring is voor de uitspraak. "Audi wacht gewoon op de formele ondertekening door de vakbonden van de intentieverklaring". Die ondertekening gebeurt maandag. De intentieverklaring houdt de komst in van de Audi A1. De komst van de Audi A1 is beloofd en Audi zal er zich aan houden, zo leert navraag door de vakbonden bij de directie over de uitspraak. (belga/dpa)
Volkswagen Vorst is wel degelijk goed op weg om de Audi A1 te mogen bouwen. Dat heeft een woordvoerder van Audi in Duitsland vandaag gezegd. Een en ander moet wel nog in detail worden uitgewerkt.
De nieuwe topman van Audi, Rupert Stadler, zei vandaag naar aanleiding van de cijfers dat er nog geen beslissing is gevallen over de bouw van de kleine Audi in Vorst. Een woordvoerder van Audi vanuit Duitsland verduidelijkt dat Vorst met de intentieverklaring en de ja-stem van de werknemers twee belangrijke mijlpalen heeft genomen.
Er rest evenwel nog een derde stap, aldus de woordvoerder. "Er dient nu in detail te worden uitgewerkt hoe de vorige mijlpalen in de dagelijkse operaties kunnen worden toegepast", dixit de woordvoerder. Als de drie fases zijn voldaan, kan Brussel de Audi A1 bouwen, luidt het. (belga/hln)
Het verzet bij VW Vorst wordt aangevoerd door radicale militanten van de Franstalige socialistische metaalvakbond.
De harde kern bestaat volgens de (Vlaamse) vakbondsafgevaardigden uit zowat 200 arbeiders. Die luidruchtige hardliners slagen er af en toe in om aanhang te winnen bij een grotere groep ontevreden of ongeruste VW-arbeiders. Op die momenten kunnen ze de productieketting relatief makkelijk plat leggen.
Een deel van de FGTB-afgevaardigden zit mee op die harde lijn van klassieke, antikapitalistische standpunten. Daartegenover staan de Vlaamse ABVV'ers Jan Vanderpoorten en Hedwin De Clercq, die een gematigder koers aanhouden en steun vinden bij het ACV.
Pogingen van de ABVV-vakbondsleiding om de militantengroep in Vorst te 'zuiveren' zijn aan Franstalige kant niet helemaal geslaagd.
van die 55 harde kerners die het nu afbollen zijn er veel vakbondsmensen van het FGTB, kan er nie omheen dat die dankzij het vrijwillig vertrek met premie nog een goede deal doen
het voornaamste is dat degene die wel willen werken nu niet de gegijzelden zijn van deze heethoofden
Tis schandalig da ze nu nog een premie krijgen. Ze hebben een paar weken geleden de kans gekregen.
my point exactly, hun woede wordt gewoon afgekocht en de brave vlaming wordt weer eens int zak gezet, omwille van zijn braafheid
wie meest steelt, meest heeft: samenvatting van onze maatschappij
Dit kan tellen als uitspraak, komende uit de mond van een zelfstandige.
...die nog nooit 1 euro int zwart heeft weggestoken vermits hij factureert aan bedrijven die zelf in kosten brengen en derhalve alles gekend is bij mijnheer de fiscus en derhalve voor een groot deel van zijn inkomen 50% belastingen mag betalen
die evenwel 100% achter zijn uitspraak blijft staan
...die nog nooit 1 euro int zwart heeft weggestoken vermits hij factureert aan bedrijven die zelf in kosten brengen en derhalve alles gekend is bij mijnheer de fiscus en derhalve voor een groot deel van zijn inkomen 50% belastingen mag betalen
die evenwel 100% achter zijn uitspraak blijft staan
Ik wil wel even benadrukken dat jij onder de noemer zelfstandingen notarissen gelijkschakeld met bakkers, slagers en andere KMO's. Het wordt eens tijd dat de mensen beseffen dat het DIE mensen zijn die de economie draaiend houden...
"Gewone " arbeiders zien altijd maar de voordelen, maar zij werken van 9 tot 5 en dan is het werk gedaan. Geen zorgen, no worries. Eind van de maand staat het geld op de rekening.
Die luxe heeft een zelfstandige dan weer niet: het geld moet wel zelf verdiend worden.
Wat er voor een zelfstandige allemaal bij komt kijken, dat vergeten ze ook even voor het gemak.. Boekhoudingen, Intrastat-aangiftes, vergunningen, enzoverder, de papierberg houdt niet op.
Op het einde staat de fiscus dan nog eens te wachten om 50% of meer af te romen, en als je op pensioen gaat ziet het er ook maar mager uit.
Zeg nu nog eens dat de Walen niet bereid zijn iets te doen om te gaan werken en lui zijn. De Vlamingen willen allemaal een job naast de deur.
Een vierde van de Belgen (24 procent) wil voor haar of zijn droomjob meer dan twee uur per dag onderweg zijn. Meer Franstalige (31 procent) dan Nederlandstalige (19 procent) werknemers zijn daartoe bereid.
Het aantal Franstaligen die ervoor kiezen om minder dan een uur te heen en weer te pendelen (25 procent) ligt beduidend lager dan het percentage Nederlandstaligen (42 procent).
Comment