Indien dit uw eerste bezoek is, check dan eerst de FAQ door op bovenstaande
link te klikken. Mogelijk moet u register
vooraleer u kan posten: klik op de 'registreren'-link hierboven om verder te gaan. Om berichten te lezen kiest u het forum dat u wenst te bezoeken in bovenstaande lijst.
Laatst zag ik nog oude foto's van een bedrijfje met het wagenpark uitgestald, en die "zuil" waar de prijzen op stonden van het tankstation ernaast stond er ook nog op. Diesel voor 18 frank.
das het eerste wat ik me herinner, m'n vader's auto zoop toen 10 liter diesel...dus eigenlijk geeft hij nou nog precies evenveel uit als toen (nu ja, bijna), 21 jaar geleden
Ik zie in de verste verte niet in waarom wij daarvoor content moeten zijn, ge kunt azo voor alles al content zijn mijn gedacht. LPG taks is pure diefstal door de staat, zoals altijd met alles.
Op het bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge is donderdag het
eerste tankstation voor koolzaadolie in Vlaanderen geopend. Het
pompstation van Green Energy Creations (GEC) levert pure plantenolie
(PPO) tegen 99 eurocent per liter. Dat is goedkoper dan
dieselbrandstof, want op het milieuvriendelijke PPO moeten geen
accijnzen betaald worden.
Op het bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge is donderdag het
eerste tankstation voor koolzaadolie in Vlaanderen geopend. Het
pompstation van Green Energy Creations (GEC) levert pure plantenolie
(PPO) tegen 99 eurocent per liter. Dat is goedkoper dan
dieselbrandstof, want op het milieuvriendelijke PPO moeten geen
accijnzen betaald worden.
Tot ze het gaan commercialiseren, en dan zal de prijs rond 3€ gaan hangen
Toen de nieuwe Shell Express open ging in St Pieters Leeuw, stond de diesel aan 0.976. Dezelfde prijs als de Q8 Easy iets verderop en de Esso Express in Groot Bijgaarden
De week daarop gaat de dieselprijs omlaag. Q8 Easy en EExp laten de prijs zakken (0.961?). Bij Shell Express staat de diesel nog steeds aan de vorige prijs, ze zijn dus ni mee gedaald
Ondertss zijn de prijzen terug gestegen. Ik zag dat de Q8 Easy terug wa duurder was geworden. Ik rij effe verder naar de Shell om te zien of ze ook zouden gestegen waren ... Tot mijn grote verbazing waren die gedaald onder de prijs van de prijs van de vorige daling bij Esso en Q8... stond nu 0.951. Dus gisteren mijnen bak daar nog es gevuld
Op het bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge is donderdag het
eerste tankstation voor koolzaadolie in Vlaanderen geopend. Het
pompstation van Green Energy Creations (GEC) levert pure plantenolie
(PPO) tegen 99 eurocent per liter. Dat is goedkoper dan
dieselbrandstof, want op het milieuvriendelijke PPO moeten geen accijnzen betaald worden.
Klopt dus niet. Er moeten wel degelijk accijnzen betaald worden. 'k Heb daar ondertussen zelf naar geïnformeerd. Daarom vind ik dit bericht pure misleidende reclame. PPO kost ongeveer 75 cent per liter. Waar ze die 99 cent vandaan halen, geen idee, da's reteduur. Na aankoop van de PPO moet je echter een formulier invullen hoeveel PPO je getankt heb, opsturen naar de betreffende belastingsdienst, waarna zij u een aanslag opsturen. Daarbij krijg je ook een betalingsbewijs dewelke je kan voorleggen aan de controlerende diensten op de weg, bij een dieselcontrole. Zoniet, dan heb je prijs.
Concreet betaal je dus +- 1,2 euro per liter als je uitgaat van een veel te dure basisprijs van 99 cent per liter.
het is gecommercialiseerd, alleen zijn er nog maar 30 wagens voor omgebouwd om op zuivere koolzaadolie te rijden
Is't bij Elsbett dat je geinformeerd hebt? (http://www.elsbett.com/be/over-ons/inleiding.html). In elk geval, Elsbett Duitsland heeft al heeft wat meer wagens omgebouwd, zowel met een 1 tank als een 2-tank systeem. Er is echter onduidelijkheid over de Belgische keuring daarvan, as usual.
ik meende ook gehoord te hebben dat de uitbater had gewacht op de dienst accijnzen om te starten en dat de 99 cent dus accijnsinclusief is
Dan zou ik wel eens willen weten hoe de douane onderscheid maakt tussen PPO van 0,75 euro/liter en PPO van 0,99 euro/liter. Als ze het via een "ticketje" doen, dan gade daar eenmaal tanken en de rest van de tijd goedkope (misschien zelfs dezelfde) PPO die thuis geleverd wordt in vaten van 200 liter.
als ik wat googel lijkt het erop alsof de vrijstelling van accijnzen er zit aan te komen
dit is een artikel van de boer die levert aan het tankstation
Louis Janssens levert koolzaadolie voor eerste tankstation
,,Ik wil zelf brandstof verkopen''
LIER - Zelf rijdt Louis Janssens (63) al met zijn eigen gewonnen koolzaadolie. ,,Ik wacht nog op de nodige vergunningen om bij mij biobrandstof te laten tanken maar ondertussen lever ik koolzaadolie aan een tankstation in Gent dat er binnenkort als eerste mee begint", legt Janssens uit.
Aanvankelijk teelde Louis tomaten maar in 1989 schakelde hij over op een hommelkwekerij. Die deed hij na tien jaar van de hand.
,,Ik verhuur mijn serres maar ik wilde iets om handen hebben. Daarom heb ik vorig jaar in september voor het eerst koolzaad gezaaid. Hiervoor had ik twee redenen. Ik was enigszins nieuwsgierig maar anderzijds boeide biobrandstof me wel. Omdat met een gewone dorsmachine te veel koolzaad op het veld overblijft, reken ik erop om iemand met een geschikte dorsmachine te vinden van zodra we kunnen oogsten", werpt Louis op.
Wagen aanpassen
Het persen van het koolzaad tot olie doet Louis zelf. ,,Ik bezit zo'n negen hectare koolzaadveld en dat levert per hectare ongeveer duizend liter olie op. Die gaat dan naar de coöperatieve vennootschap Green Energy Creations in het bedrijventerrein De Punt in Gent waar ik dan de eerste leverancier ben. Maar zelf zou ik deze brandstof ook willen verkopen. De mensen zouden best bij mij kunnen tanken maar de accijnsvrijstelling moet nog in orde gebracht worden."
In Gent zal het eerste tankstation in Vlaanderen de biobrandstof verkopen. Die gaat er minder dan een euro kosten. Vermoed wordt dat er nu slechts zowat dertig wagens op koolzaadolie rijden.
,,Nochtans is het voor dieselwagens gemakkelijk om ermee te rijden. Je moet gewoon de diesel met de koolzaadolie mengen. Dat vergt geen extra kosten. Mensen die echter alleen op die koolzaadolie willen rijden, worden wel verplicht hun wagen te laten aanpassen", voegt Louis Janssens eraan toe.
Info over biobrandstof is te vinden bij de vzw PPO (Pure Plant Oil), een vzw die lid is van de Bond Beter Leefmilieu en die het gebruik van zuivere plantenolie in de plaats van diesel wil bevorderen. Op 13 juni wordt trouwens een studiedag Koolzaad van boer tot consument georganiseerd.
In de provincie Antwerpen worden alleen door Plantenolie BVBA uit Ravels wagens omgebouwd voor biobrandstof.
Eerste tankstation met koolzaadolie open
do 01/06/06 - In Gentbrugge gaat het eerste tankstation met koolzaadolie open. Koolzaadolie is een plantaardige biobrandstof. De producenten verwachten dat koolzaadolie goedkoper zal worden dan diesel aan de pomp.
Een liter koolzaadolie zal 99 eurocent kosten. Dat is ongeveer de prijs van diesel aan de pomp, maar de producenten verwachten dat dieselolie op termijn duurder zal worden en koolzaadolie niet.
Voorlopig zijn nog maar een dertigtal auto's aangepast om op koolzaadolie te rijden.
Als er een prijsverschil is van 20 eurocent per liter tussen dieselolie en plantenolie, is het de moeite om de motor van je auto om te bouwen, zeggen de producenten van koolzaadolie. Een ombouwpakket kost 800 tot 2.000 euro.
Milieuvriendelijke brandstof
P.P.O. of Puur Plantaardige Olie wordt gewonnen uit zuivere plantaardige koolzaadolie en wordt gebruikt als vervangende brandstof voor dieselmotoren.
(foto Belga) Auto's die rijden op de plantaardige brandstof stoten geen extra CO2 uit.
Een koolzaadplant heeft voor het groeiproces evenveel koolstofdioxide nodig als via de uitlaat van de auto weer vrijkomt. Het voegt dus geen nieuwe CO2 toe aan de atmosfeer. De uitstoot van CO2 is wereldwijd verantwoordelijk voor grote klimatologische veranderingen door het broeikaseffect.
Bovendien is de brandstof nagenoeg zwavelvrij. Zwavel in minerale brandstoffen is een oorzaak van de zogenoemde zure regen.
Ook wordt door de structuur van de brandstof het aantal roetdeeltjes, die bij gebruik van dieselolie vrijkomen bij verbranding, met ten minste 50 procent verminderd.
Ze maken er dus weer een boeltje van. Luc Jansens, zaakvoerder van plantenolie BVBA uit Ravels (vermeld in dat artikel van de vrt), heeft mij op 12 mei (dus nog niet zo lang geleden) een ander, grotendeels tegengesteld verhaal voorgelegd.
Leuk om te volgen, maar tot er zekerheid is, vind ik het riskant.
50 liter diesel is niet altijd 50 liter
135 pompstations vorig jaar gesloten wegens onregelmatigheden
Pas op als je gaat tanken dat het aantal liters in je autotank overeenstemt met het aantal liters brandstof op de pomp. In 2005 werden 135 benzine- of dieselpompen gesloten omdat ze al dan niet opzettelijk slecht werkten, zegt minister van Economie Marc Verwilghen (VLD).
Het merendeel van de onregelmatigheden betreft een meetfout van de vloeistofmeter'', antwoordt minister Verwilghen op een parlementaire vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt. Technische problemen dus, al stellen de controlediensten ook pogingen tot fraude vast. Zo wordt wel eens geknoeid met de volumetotaalteller, die de globale verkoop van het station aangeeft. Deze fraude gebeurt door verkoop in het zwart of met de verkoop van vervalste producten.
In 2003 werden alles bij elkaar 351 pompen afgekeurd. Een jaar later was dat gedaald tot 298, en vorig jaar tot 135. In sommige gevallen (16 in 2003, 7 in 2004 en opnieuw 16 vorig jaar) werd daarover ook proces-verbaal opgesteld.
De Metrologische Dienst stuurt permanent vier controleteams van telkens twee personen de baan op om jaarlijks alle pompstations grondig te controleren. De pompen die onder een onderhoudscontract staan (dat waren er 28.249 in 2005) worden door erkende herstellers nagezien, maar hun werk wordt ook met gerichte steekproeven opgevolgd door de Metrologische Dienst.
Verbrijzeling
Een controle van een pompinstallatie is niet zomaar in 1-2-3 geregeld. Ze omvat een grondig onderzoek van de meetinstallatie, een metrologisch onderzoek van de vloeistofmeter, een test van de ontgassingsinrichting, en een onderzoek van de verzegelingsinrichting. Volgens de aard van de inbreuk gaat de sanctie van een afkeuring van de pomp (bij meetfouten te wijten aan een ontregeling) over een proces-verbaal tot de inbeslagname en - bij manifeste fraude - zelfs de verbrijzeling van de pompen.
Dat het aantal inbreuken jaar na jaar afneemt is een positief teken, zeker omdat de Metrologische Dienst elk jaar meer controles uitvoert: in 2003 waren dat er 26.615, vorig jaar al 28.249.
Volgens de Belgische petroleumfederatie daalt het aantal pompstations jaar na jaar. Op 1 januari 2005 waren er 3.574, drie procent minder dan het jaar voordien. In 2001 waren er in ons land nog 4.414 pompstations.
50 liter diesel is niet altijd 50 liter
135 pompstations vorig jaar gesloten wegens onregelmatigheden
Pas op als je gaat tanken dat het aantal liters in je autotank overeenstemt met het aantal liters brandstof op de pomp. In 2005 werden 135 benzine- of dieselpompen gesloten omdat ze al dan niet opzettelijk slecht werkten, zegt minister van Economie Marc Verwilghen (VLD).
Het merendeel van de onregelmatigheden betreft een meetfout van de vloeistofmeter'', antwoordt minister Verwilghen op een parlementaire vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt. Technische problemen dus, al stellen de controlediensten ook pogingen tot fraude vast. Zo wordt wel eens geknoeid met de volumetotaalteller, die de globale verkoop van het station aangeeft. Deze fraude gebeurt door verkoop in het zwart of met de verkoop van vervalste producten.
In 2003 werden alles bij elkaar 351 pompen afgekeurd. Een jaar later was dat gedaald tot 298, en vorig jaar tot 135. In sommige gevallen (16 in 2003, 7 in 2004 en opnieuw 16 vorig jaar) werd daarover ook proces-verbaal opgesteld.
De Metrologische Dienst stuurt permanent vier controleteams van telkens twee personen de baan op om jaarlijks alle pompstations grondig te controleren. De pompen die onder een onderhoudscontract staan (dat waren er 28.249 in 2005) worden door erkende herstellers nagezien, maar hun werk wordt ook met gerichte steekproeven opgevolgd door de Metrologische Dienst.
Verbrijzeling
Een controle van een pompinstallatie is niet zomaar in 1-2-3 geregeld. Ze omvat een grondig onderzoek van de meetinstallatie, een metrologisch onderzoek van de vloeistofmeter, een test van de ontgassingsinrichting, en een onderzoek van de verzegelingsinrichting. Volgens de aard van de inbreuk gaat de sanctie van een afkeuring van de pomp (bij meetfouten te wijten aan een ontregeling) over een proces-verbaal tot de inbeslagname en - bij manifeste fraude - zelfs de verbrijzeling van de pompen.
Dat het aantal inbreuken jaar na jaar afneemt is een positief teken, zeker omdat de Metrologische Dienst elk jaar meer controles uitvoert: in 2003 waren dat er 26.615, vorig jaar al 28.249.
Volgens de Belgische petroleumfederatie daalt het aantal pompstations jaar na jaar. Op 1 januari 2005 waren er 3.574, drie procent minder dan het jaar voordien. In 2001 waren er in ons land nog 4.414 pompstations.
Peter DE BACKER12/06/2006, het Nieuwsblad
Daarom is het interessant het verbruik na te checken. Als je bvb 45liter hebt getankt maar er zit maar 43 in, dan zal je wel of je zogezegd meer of minder verbruikt hebt
Vandaag getankt in Luxemburg bij Total aan 0.948€/l
Comment