Indien dit uw eerste bezoek is, check dan eerst de FAQ door op bovenstaande
link te klikken. Mogelijk moet u register
vooraleer u kan posten: klik op de 'registreren'-link hierboven om verder te gaan. Om berichten te lezen kiest u het forum dat u wenst te bezoeken in bovenstaande lijst.
Ik heb, na al 't gene wat de prijs nu doormaakt, iets van 'eerst zien en dan geloven'. Vele pagina's in dit topic terug ('t moet haast ergens halverwege zijn) heb ik het daar destijds ook met Caesar2 gehad. Nu is die hier niet meer zo vaak maar destijds was ook hij een vast poster in dit topic.
De olieprijs fluctueerde rond 70-80 dollar en zorgde voor redelijk wat commotie. Toen hadden we 't ook over een potentiele crisis. Volgens Caesar kon daar pas echt sprake van zijn als de prijs de 100 dollar oversteeg en daar waren we toen, volgens hem en vele anderen, nog lang niet. En nu, amper 6 maand later zitten we ver aan 't dubbele...
En de ruwe-olieprijs is 1 ding. Nu de trend gezet is om in alles wat minder te gaan slurpen zie ik onze regering de brandstofprijzen zeker niet laten zakken naar een niveau van 70-80 dollar, tankprijzen dan. De dieselprijs is daar maar 1 voorbeeld van...
'k Weet 't... Over 14 dagen ga 'k wel nog eens naar de analyses van 'n andere (kleinere) afdeling dan Asset Management kijken. Bij m'n vorige werkgever was er 'n verschil tussen de algemene - openlijk gecommuniceerde - visie (2007: geen probleem op de aandelenmarkten, zelfs in augustus 2007 was er geen sprake van 'n zware kredietcrisis) en de visie van die kleine - niet gecommuniceerde - afdeling (quasi perfecte timing inzake afbouw-opbouw-afbouw aandelen). Maar door het intern zéér selectief communiceren is 't moeilijk om daaraan te geraken.
Ikzelf zie olie alleszins niet meer richting 80 dollar zakken, tenzij... Enfin, olie is geen verbruiksgoed meer, 't is 'n investeringsinstrument geworden voor degenen met de grote & diepe zakken
22/05 Brandstof kost gezin 600 euro per jaar extra
De vele prijsstijgingen verhogen de uitgaven van de Belgische gezinnen dit jaar met gemiddeld 1.318 euro. 600 euro daarvan gaat naar hogere prijzen voor benzine, diesel en huisbrandolie. Toch is dat geen probleem. Het gemiddelde gezinsinkomen gaat er namelijk 1.706 euro op vooruit. Er blijft bijgevolg 388 euro meer over.
Probeer maar eens aan de doorsnee-Belg te verkopen dat hij er ondanks de vele prijsstijgingen nog op vooruitgaat. En toch is dat de boodschap die Bart Van Craeynest van de studiedienst van KBC brengt.
Inkomen
Van Craeynest is macro-econoom. Dat betekent dat hij de economie in zijn geheel bekijkt. Gezien er veel meer mensen aan het werk zijn dan vorig jaar stijgt hun globale inkomen aanzienlijk. Bovendien zijn de lonen gekoppeld aan de gezondheidsindex. De KBC-econoom gaat daarom uit van een gemiddelde aanpassing met 3,4%. Als die uiteindelijke som dan wordt gedeeld door het totaal aantal gezinnen, is er bijgevolg een toegenomen inkomen per familie zei hij aan de krant De Tijd.
Hetzelfde doet Van Craeynest met de uitgaven. Hij baseert zich daarvoor op het onderzoek naar de gezinsuitgaven uit 2005. Voor olieproducten gaat hij daarbij uit van een prijs van de ruwe olie van 120 dollar per vat en een wisselkoers van 1,55 dollar voor 1 euro.
Gemiddeld kan je alles aantonen. Je kan verdrinken in 'n rivier die gemiddeld 50cm diep is.
Of 'n andere: there are lies, damned lies and eventually statistics (of zoiets ).
De koopkracht van de man in de straat daalt niet. Enkel die van het Koningshuis.
En deze zijn bokes waren ook bijna aan de choco toe.
Oorspronkelijk geplaatst door GVA
21/05 Belgacom-topman Bellens krijgt fortuin bij ontslag
Belgacom-topman Didier Bellens zijn broodje is gebakken. De manager heeft een jaarloon van 2,7 miljoen euro (zonder premies) en bij een ontslag krijgt hij een vergoeding van 8 miljoen euro. De grootste ontslagpremie van België. Trends kwam tot die ontdekking na een zoektocht in de jaarverslagen van de BEL-20 bedrijven.
Maar daarmee is de kous nog niet af. Bellens kan bij een ontslag nog op wat extra's rekenen zoals: verzilvering van de aandelenopties (ongeveer 1,7 miljoen euro)en een extra jaarloon als Belgacom het niet-concurrentiebeding inroept. In het kielzog van Bellens volgen: Pierre-Olivier Beckers (Delhaize, 7,6 miljoen euro), Gilles Samyn (Nationale Portefeuliie Maatschappij), Axel Miller (Dexia) en Roch Deliveux (UCB, 5,4 miljoen euro).
KBC-topman André Bergen vangt de meeste jaarsalarissen. Zijn ontslagvergoeding kon niet berekend worden omdat werkgever KBC zijn vast loon niet wilt publiek maken.
Hoogste peil in 20 jaar (03/03/2005)
Dat waren nog eens tijden. Nu zitten we bijna aan het drievoud. Normaal zeggen we zoiets van een drie à vier decenia geleden maar dit is slechts drie jaar terug in de tijd.
De prijs voor petroleum van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft woensdag het hoogste peil in meer dan 20 jaar bereikt.
Volgens het OPEC-secretariaat in Wenen steeg de gemiddelde prijs van zeven belangrijke soorten olie met 84 dollarcent tot 47,01 Amerikaanse dollar per vat (van 159 liter). De prijs ligt 40 dollarcent boven het vorige record van 21 oktober 2004.
"De idee dat er in het tweede kwartaal van het jaar een overschot zou zijn, is omgeslagen in het besef dat de oliebevoorrading krap kan worden, tenzij de OPEC zijn productie verhoogt", aldus analisten bij de Barclays-bank. "Daarom is de markt nu zo gevoelig voor elke verstoring van de productie." (bron: Belga)
En een dag later was er dit te lezen.
Markt speculeert op olieschaarste.
Investeerders gokken op problemen met de oliebevoorrading en stuwen zo de prijs van een vat ruwe olie de hoogte in. Analisten zijn eensgezind: De olieprijs zal nog een hele tijd erg hoog blijven.
Een vat ruwe olie voor levering in april kost op Wall Street ruim 53 dollar. In Londen wordt voor een vat Brent iets meer dan 51 dollar betaald. De prijzen pieken door het strenge winterweer in de Verenigde Staten en Europa, de politieke en sociale situatie in enkele olieproducerende landen, waaronder Rusland en Irak, en de vrees voor olieschaarste.
Enkele weken geleden schetsten analisten een plaatje waarin de Opec de productie zou terugschroeven. De Opec heeft zo’n scenario intussen met klem tegengesproken. Toch geloven de investeerders niet dat de olieproducerende landen voldoende olie zullen oppompen. "Tenzij iemand snel en veel olie vindt, zullen de prijzen hoog blijven. De hoge olieprijzen zijn blijvers." Sommige analisten voorspellen zelfs het ronden van de kaap van 60 dollar per vat olie.
Vergeleken met een jaar geleden is een vat ruwe olie vandaag bijna 48% meer waard (bron: Metro).
HLN - Het Laatste Nieuws - Volg het nieuws op de nr1 nieuwssite in België, HLN.be brengt je het allerlaatste nieuws 24/24 en 7/7, uit binnen - en buitenland, evenals dichtbij met nieuws uit je eigen regio.
Een gemiddeld doorsnee gezin betaalt door de hoge olieprijs dit jaar bijna 270 euro meer aan verwarming, elektriciteit en benzine. ,,Dat is geld dat niet aan andere zaken kan worden besteed. Die koopkrachtdaling kost de Belgische economie 3 miljard euro of 1 procent economische groei’’, aldus ING-econoom Ivan Van de Cloot.
Een olieprijs van 60 dollar per vat – vrijdagmiddag was dat trouwens al 67 dollar – kost een gezin dit jaar 170 euro meer aan verwarming en elektriciteit en 100 euro extra aan benzinekosten. ,,Dat is 270 euro die de Belg niet kan consumeren en die ook niet op één of andere manier naar onze economie terugvloeit’’, aldus Van de Cloot. ,,Want het geld vloeit terug naar de olie-exporterende landen.’’
Die koopkracht kan nog verder dalen, want analisten gaan er vanuit dat de olieprijs binnen afzienbare tijd de historische recordprijs van 1979 zal bereiken. Toen kostte een vat ruwe olie omgerekend naar de huidige prijzen 75 dollar.
Vooral bij bedrijven die de gestegen energiekosten moeilijk of niet aan de klant kunnen doorrekenen, zoals grootwarenhuizen, zullen afdankingen waarschijnlijk niet veel langer uitblijven. ,,Als er ergens zware slachtoffers vallen zal het bijna zeker in de transportsector zijn’’, aldus nog de ING-econoom.
Andere bedrijven gaan vanwege de stijgende olieprijzen investeringen uitstellen of zien zich om rendabel te blijven verplicht de prijzen van hun producten te verhogen. Onder andere de luchtvaartsector rekent al een tijdje brandstoftoeslagen aan.
Van de Cloot verwacht dat de olieprijs pas vanaf de tweede helft van volgend jaar opnieuw daalt tot rond de 55 dollar per vat. ,,De olie-exporterende landen snijden met deze prijzenpolitiek op lange termijn in hun eigen vingers. Het Westen zal steeds meer naar alternatieven voor olie op zoek gaan.’’
(WER)
HLN - Het Laatste Nieuws - Volg het nieuws op de nr1 nieuwssite in België, HLN.be brengt je het allerlaatste nieuws 24/24 en 7/7, uit binnen - en buitenland, evenals dichtbij met nieuws uit je eigen regio.
elektriciteit, aardgas en olie zijn levensnoodzakelijke goederen. De BTW moet hierop van 21% naar 6% gebracht worden! Dat moet gewoon. Dat ze dat er dan weer bijlappen via accijnzen is hun zaak. Maar de BTW moet gewoon omlaag. Anders wordt het belachelijk. Maar ja de begroting heeft de komende jaren nu al een tekort...
't is serieus aan het worden. Op anderhalve dag tijd is een vat ruwe olie met meer dan 5 dollar per vat gestegen...
Toto postte het hier daarnet al:
Accijnzen op diesel gaan omhoog
De beslissing van de Europese Commissie om de minimale accijnzen in 2010 op te trekken naar 330 euro per 1.000 liter voor zowel de professionele als de particuliere dieselgebruikers, heeft voor België ernstige gevolgen, zo schrijven De Tijd en De Morgen.
Minimale accijns
Europa legt nu een minimale accijns van 302 euro per 1.000 liter diesel op. In België zijn de accijnzen al tot dat minimum teruggeschroefd. In een poging het 'brandstoftoerisme' over de grenzen een halt toe te roepen ligt zelfs een Europees voorstel op tafel om in 2012 de minimale accijnzen op te trekken naar 359 euro per 1.000 liter.
Onmiddellijke prijsstijging
Dat zou in België neerkomen op een onmiddellijke prijsstijging aan de pomp. Daarom vindt Kamerlid Rik Daems (Open VLD) dat de regering-Leterme iets moet doen. Hij dringt erop aan dat de regering zou ingrijpen om de prijsstijgingen aan de pomp enigszins onder controle te houden. Daems vindt dat België in Europa moet pleiten voor een btw-stop. (belga/tdb)
en...
Olieprijs breekt door 135 dollar
De olieprijs heeft een nieuw record van meer dan 135 dollar bereikt. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) met levering in juli steeg in de Aziatische handel tot een nooit geziene hoogte van 135,04 dollar. In de loop van de handel daalde de prijs weer tot 134,67 dollar, daarmee kostte Amerikaanse olie toch nog steeds 1,5 dollar meer dan tijdens de late handel gisterenavond. De onverwachte afname van de olievoorraden in de VS hebben de recordjacht van de oliemarkten sterk beïnvloed, aldus analisten. (afp/tdb)
Ze halen het geld uit onze zakken. Het zou daar eens goed op z'n gat moeten vallen!
Als 't zo gaat blijven doorgaan gaat het hier serieus op z'n gat vallen.
Met als eerste slachtoffers de distributiesector die zowiezo al onder zware druk staat.
De bouw begint het serieus te voelen en das niet goed.
Als 't zo gaat blijven doorgaan gaat het hier serieus op z'n gat vallen.
Met als eerste slachtoffers de distributiesector die zowiezo al onder zware druk staat.
De bouw begint het serieus te voelen en das niet goed.
elektriciteit, aardgas en olie zijn levensnoodzakelijke goederen. De BTW moet hierop van 21% naar 6% gebracht worden! Dat moet gewoon. Dat ze dat er dan weer bijlappen via accijnzen is hun zaak. Maar de BTW moet gewoon omlaag. Anders wordt het belachelijk. Maar ja de begroting heeft de komende jaren nu al een tekort...
Leuk idee. Maar als ze van die olie de accijnzen al (al dan niet gedeeltelijk) afhalen, gaat da nog veel meer verschillen dan wanneer ze enkel de BTW verlagen.
Leuk idee. Maar als ze van die olie de accijnzen al (al dan niet gedeeltelijk) afhalen, gaat da nog veel meer verschillen dan wanneer ze enkel de BTW verlagen.
True maar die accijnzen zijn hun zaak. De BTW is gewoon een wettelijke regel als iets levensnoodzakelijk is, dat dan de BTW 6% MOET zijn. Bij accijnzen zijn ze vrij en kunnen ze eerlijk gezegd doen wat ze willen.
Comment