Oorspronkelijk geplaatst door Beta
Bekijk Berichten
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
Brandstofprijzen (Benzine/Diesel/LPG/...)
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Oorspronkelijk geplaatst door Stefanus Bekijk BerichtenOliecrisis.
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door Beta Bekijk BerichtenIk stel mij daar toch vragen bij.
Comment
-
't is gewoonweg álle dagen de laatste tijd:
Olieprijs breekt door grens 130 dollar
De olieprijs is woensdag in de VS voor de eerste maal door de grens van 130 dollar gebroken. Rond de middag steeg de prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) in New York tot 130,01 dollar, goed voor een nieuw record in de aanhoudende hausse van de olieprijzen. Op de financiële markten leeft onder meer de vrees dat het huidige olieaanbod de vraag niet kan volgen. (afp/tdb)
Comment
-
Effe verder aanvullen:
Ruw geschetst (gebaseerd op artikels uit het overzicht):
26/02: 100 dollar per vat
28/02: 101 dollar
29/02: 103 dollar
07/03: 106 dollar
11/03: 109 dollar
Op minder dan een halve maand bijna 10 dollar per vat extra.
hypothetisch: 15/03: prijs zakt naar 95 dollar per vat. Gelooft iemand dat echt?09/05: 125 dollar13/05: 126 dollar
Op een week tijd +6 dollar/vat
en sinds eind februari is de prijs met 26% gestegen21/5: 130 dollar
Comment
-
-
Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk BerichtenVind jij een stijging voornamelijk gebaseerd op speculatie gezond, en vooral, hecht jij daar enig belang aan?Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk BerichtenJawohl
Ik surf regelmatig langs enkele actualiteitensite's en enkele relevante autosites. Als daar nieuws opstaat omtrent de brandstofprijzen post ik die in desbetreffend topic.
Why?
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk BerichtenHet is geen aanval ofzo hoor
Ik vind gewoon dat we daar wat meer moeten bij stilstaan.
Comment
-
net van AP via Yahoo News:
Still, the price differences between the current, July crude oil contract and contracts for delivery of oil in later months signal a possible correction, or sharp price downturn, at some point, Rafield said. Many analysts have long argued that prices have risen well beyond levels that can be justified by supply and demand fundamentals.
Interne analyses bij zowel m'n oude als m'n nieuwe werkgever suggereren eigenlijk tzelfde, eerst nog 'n razendsnelle piek (140-150-160$ zijn getallen die circuleren in de analyses), daarna 'n al even snelle terugval (hoewel dat relatief is) tot 90 à 110$. Gevolgd door 'n vermoedelijke stabilisatie gedurende 'n korte tijd. Verder is 't koffiedik kijken, verder dan mid-2009 geen prognoses, itt aandelenmarkten, rentevoeten, deviezen of obligatierendementen waar ze 'n paar jaartjes verder durven "gokken".
Wait & see, 'k ga ervan uit dat ze wel kunnen gokken "wat", maar niet "wanneer".
Comment
-
Diesel en benzine kosten evenveel in Duitsland
In Duitsland is diesel voor het eerst even duur geworden als benzine. Aan de pomp wordt gemiddeld 1,52 euro per liter betaald voor beide brandstoffen. Dat is meer dan in België. Maar de trend zou zich ook hier kunnen voordoen, want de dieselprijs op de internationale markten blijft stijgen.
Op de dieselmarkt in Rotterdam kostte duizend liter benzine woensdagmiddag 1.088 dollar, een ton diesel zelfs 1.290 dollar. Het prijsverschil van meer dan 200 dollar neutraliseert het fiscale voordeel dat in Duitsland geldt voor diesel.
Volgens Gaëtan Van de Werve van de Belgische Petroleumfederatie zijn de prijsverschillen aan de pomp tussen Duitsland en België te verklaren door de verschillen in accijnzen in beide landen. 'Het accijnsverschil tussen diesel en benzine in Duitsland bedraagt 18 eurocent, tegen 30 eurocent in België (zonder BTW). Dit verklaart waarom diesel in ons land goedkoper blijft dan benzine'. Hij wilde zich niet uitspreken wanneer beide brandstoffen ook hier even duur zullen zijn.
In het verleden gebeurde het al eens dat diesel en benzine op sommige plaatsen in Duitsland even duur waren, maar dat was meestal omdat er een prijzenslag gold voor benzine. Nu ziet het er echter naar uit dat diesel in de toekomst nog duurder zal worden.
Een verklaring ligt bij de stijgende vraag op de wereldmarkten, bijvoorbeeld in China naar aanleiding van de Olympische Spelen. Diesel wordt in arme landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ook nog gebruikt voor de stroomvoorziening (via generatoren). De vraag naar diesel stijgt al jaren sterker dan die van benzine.
bron: Het Nieuwsblad
Comment
-
Olieprijs breekt opnieuw record en gaat boven 132 dollar in VS
De prijs voor een vat olie blijft kamperen in de recordzone. In New York brak de olieprijs voor de eerste maal de 132 dollargrens, in Londen werd voor de eerste maal de 131 dollarkaap overschreden. De handelsprijs noteerde respectievelijk op 132,07 en 131,23 dollar per vat.
Rond de middag (Belgische tijd) werd in New York al een record geboekt met 130,01 dollar per vat. (afp/ka)
Comment
-
-
Oorspronkelijk geplaatst door Gef Bekijk BerichtenInterne analyses bij zowel m'n oude als m'n nieuwe werkgever suggereren eigenlijk tzelfde, eerst nog 'n razendsnelle piek (140-150-160$ zijn getallen die circuleren in de analyses), daarna 'n al even snelle terugval (hoewel dat relatief is) tot 90 à 110$. Gevolgd door 'n vermoedelijke stabilisatie gedurende 'n korte tijd. Verder is 't koffiedik kijken, verder dan mid-2009 geen prognoses, itt aandelenmarkten, rentevoeten, deviezen of obligatierendementen waar ze 'n paar jaartjes verder durven "gokken".
Wait & see, 'k ga ervan uit dat ze wel kunnen gokken "wat", maar niet "wanneer".
De olieprijs fluctueerde rond 70-80 dollar en zorgde voor redelijk wat commotie. Toen hadden we 't ook over een potentiele crisis. Volgens Caesar kon daar pas echt sprake van zijn als de prijs de 100 dollar oversteeg en daar waren we toen, volgens hem en vele anderen, nog lang niet. En nu, amper 6 maand later zitten we ver aan 't dubbele...
En de ruwe-olieprijs is 1 ding. Nu de trend gezet is om in alles wat minder te gaan slurpen zie ik onze regering de brandstofprijzen zeker niet laten zakken naar een niveau van 70-80 dollar, tankprijzen dan. De dieselprijs is daar maar 1 voorbeeld van...
Comment
-
Waarom leveren ze het spul dan op de amerikaanse markten nog 1 bak brandstof voor de prijs van een liter hier?
Comment
-
Een overzicht:
Olieprijs van 2 dollar in 1970 tot 130 dollar in 2008
De prijs van een vat ruwe olie brak vandaag voor de eerste maal in de geschiedenis door de kaap van 130 dollar. In 1970 kostte een vat nog 2 dollar. Een overzicht van de steile weg opwaarts met de sleutelmomenten in vier decennia van geopolitieke spanningen.
-1970: De officiële prijs voor een vat Saoedische olie ligt vast op 1,80 dollar volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie.
-1974: Het embargo van de Opec tijdens de Jom Kipoeroorlog van 1973 leidt tot de eerste oliecrisis. De prijs die de olieraffinaderijen in 1974 betalen per vat geïmporteerde ruwe olie gaat boven de 10 dollar.
-1979: De Iraanse revolutie luidt de tweede oliecrisis in. Een vat kost meer dan 20 dollar.
-1980: Het begin van de jarenlange oorlog tussen de buurlanden Iran en Irak eist zijn tol. De prijs per vat breekt door de 30 dollargrens. Begin 1981 piekt de olieprijs op 39 dollar per vat.
-1990: In de nasleep van de eerste Golfoorlog in Irak begin 1990 piekt de prijs later op het jaar (eind september, begin oktober) kort boven de 40 dollar per vat.
-september 2001: In de week van de aanslagen van 11 september in New York scheert de olieprijs de 30 dollargrens alvorens te zakken.
- Eind 2001 duikt de prijs per vat onder de 20 dollar.
-mei 2004: De olie bereikt opnieuw de prijs van 40 dollar per vat.
-september 2004: De kaap van 50 dollar wordt gerond. Twijfel over de olievoorraden rijst op de financiële markten.
-juni 2005: De prijsklim zet zich door naar 60 dollar.
-augustus 2005: De orkaan Katrina treft de olie-installaties in de Golf van Mexico. De prijs per vat breekt door de 70 dollargrens.
-12 september 2007: Dalende oliereserves in Amerika stuwen de prijs per vat voorbij 80 dollar.
-18 oktober 2007: 90 dollar per vat is het nieuwe maximum.
-31 oktober 2007: De olieprijs stijgt voorbij 95 dollar per vat na een forse daling van de Amerikaanse oliereserves en een renteverlaging van de Fed.
-21 november 2007: De olieprijs klimt naar zijn voorlopige zenit op 99,29 dollar. De prijzen zakken tegen eind november weer onder de 90 dollar per vat.
-2 januari 2008: De kogel is door de kerk, de olieprijs noteert, kort, voor de eerste maal boven de 100 dollar per vat. Gevechten in Nigeria en de vrees voor lage reserves in Amerika zijn de aanstokers.
-maart 2008: Na een periode van stabiele prijzen zet de olieprijs de mars opwaarts voort, mede dankzij de zwakke dollar. Op 13 maart piekt de prijs op 111 dollar per vat. Op het einde van de maand valt de prijs terug tot minder dan 100 dollar per vat.
-april 2008: De klim naar de huidige recordprijzen lijkt ingezet. De geringe oliereserve in Amerika, de historisch zwakke dollar, de Chinese groei en de Opec die de productie niet verhoogt stuwen de prijzen richting 120 dollar per vat. Op 22 april noteert een vat op 119 dollar.
-mei 2008: Even dalen de olieprijzen door de dollar die terrein wint ten opzichte van de euro. Maar op 5 mei sneuvelt met 120 dollar een nieuw record. Onder meer de woelige situatie in Nigeria voedt de prijsstijging. Op 9 mei piekt de prijs boven de 125 dollar per vat. Op 21 mei is met meer dan 130 dollar per vat het voorlopige summum bereikt. (afp/ka)
Comment
-
Op dit moment staat een vatje olie , hou jullie vast, 134 dollar genoteerd.
En zeggen dat dit nog maar het begin is, ziet er slecht uit voor onze economie en koopkracht, kinderen die nu opgroeien zullen niet beter weten want groeien zo op maar diegenen die het ooit beter gehad hebben zullen het voelen, tenzij je bij één van die 890000 dollarmiljonairs behoord die belgie rijk is
Comment
Comment