Het Laatste Nieuws www.hln.be
Opel GT: Spetterend, maar niet praktisch




In de jaren zestig zette Opel zijn GT op de weg, een bijzonder sportief ogende wagen met ovaalvormige klaplichten. Hij leek een kleine versie van Amerika's populairste sportwagen en kreeg zo z'n bijnaam 'Poor Man's Corvette'. De Opel GT van vandaag is opnieuw een gedroomd speeltje dat leuk oogt en bijzonder spetterend rijdt, maar helaas allesbehalve praktisch is.
Vauxhall
Het verhaal van de nieuwe Opel GT begint met de 100ste verjaardag van het zustermerk Vauxhall. Voor die gelegenheid ontwierpen de designers van het merk in samenwerking met hun collega's uit Rüsselsheim een concept car, gebaseerd op het chassis van de Amerikaanse Pontiac Solstice. Er ontstond een roadster met alle bekende klassieke ingrediënten, zoals korte overhangen, grote wielen, achterwielaandrijving en de motor voorin. In Amerika verschijnt de Opel GT als Saturn Sky in de showroom, naast de Pontiac Solstice (170 pk), die begin 2004 debuteerde.
Stoere bulten
De nieuwe GT heeft enkele originele eigenschappen als de naar voren openzwaaiende motorkap (zoals de vroegere Britse roadsters), de achterwaarts openzwaaiende afdekking voor de stoffen kap en de stoere 'bulten' in het verlengde van de hoofdsteunen.
Lichtvoetig
De techniek van deze GT verdient een pluim. De lichte, direct ingespoten 2.0 turbo benzinemotor zit onmiddellijk achter de vooras. Hij is goed voor 264 pk. Daarmee moeten slechts 1.331 kg in beweging gezet worden, of iets meer dan 5 kg/pk. Het maakt de Opel GT heel lichtvoetig.
Erg volledig
De Opel GT is vooral een wagen om open te rijden. Extra aandacht ging naar de stijfheid van het koetswerk, die vooral te danken is aan de middentunnel, die als de ruggengraat van de auto fungeert. Opel plaatst zijn GT in de showroom met grote 18-duims aluvelgen waarop 245/45 banden liggen. ABS en ESP-stabiliteitscontrole zijn standaard, net als de in twee niveaus uitschakelbare tractiecontrole, radio-cd met mp3-uitleesmogelijkheid, elektrische ruiten, airco, mistlampen... Kortom, erg volledig.
Geen navigatie
Helaas: wat er niet is, laat zich ook niet bijbestellen. Zo is een ingebouwd navigatiesysteem onmogelijk. Erg hinderlijk is het volledig ontbreken van enige berging in het interieur. Het kleine bakje tussen de rugleuningen van de sportzetels is het vernoemen niet waard. Kaartentassen zijn er al helemaal niet. Ook de koffer is een ramp. Zelfs op z'n ruimst, met gesloten kap, is hij waardeloos, omdat hij een uiterst onpraktische vorm heeft. Er past geen enkel normaal stuk bagage in.
Scheuren en cruisen
Het zitcomfort is uitstekend en er zijn voldoende regelmogelijkheden. Maar de lengte van het interieur valt krap uit voor wie groter is dan 1,85 m. Dat er geen hoogte- en diepteregeling zit op het stuurwiel, is lastig bij het vinden van de juiste rijhouding. Het stuurgevoel rond de rechtuitstand is nogal wazig voor een sportieve wagen. Gaat men snel een scherpe bocht in, dan voelt het stuur plots directer aan en past het weer helemaal bij het karakter van een sportwagen. De motor laat zich verrassend schakellui rijden, wat zuinig 'cruisen' toelaat. Hij moet het stellen met een 5-versnellingsbak en dat is soms lastig om het geschikte toerental te kunnen aanhouden.
Onpraktisch
De eindbalans opmaken voor deze Opel GT is een delicate zaak. Zijn uiterst aantrekkelijke design en betaalbare prijs plaatsen hem meteen hoog op de lijst met 'speeltjes' die we dolgraag in onze garage zouden willen hebben. Maar hij wordt zwaar gehandicapt door de bijna 5.000 euro BIV die je moet betalen. Qua vermogen mag je de Opel GT dan weer vergelijken met een Porsche Boxster, die ruim anderhalve keer zoveel kost. De Opel GT zou een jongensdroom kunnen zijn, ware het niet dat hij zo ergerlijk onpraktisch is, met weinig of geen mogelijkheden om iets mee te nemen. Vergeet een weekendje met z'n tweeën, de GT is eerder voor dagtripjes bestemd. Dan deed zijn illustere voorvader uit de golden sixties het op dat vlak een flink pak beter! (ec)
TECHNISCHE FICHE
Lengte: 4.100 mm
Breedte: 1.813 mm
Hoogte: 1.274 mm
Wielbasis: 2.415 mm
Deuren/zitplaatsen: 2/2
Koffervolume: 157 liter (gesloten)/66 liter (open)
Brandstoftank: n.m.
Leeggewicht: 1.331 kg
MOTOREN, PRESTATIES, PRIJZEN
2.0 Turbo (264 pk / 353 Nm)
Prestaties: top 229 km/u, 0 tot 100 km/u: 5,7 s
Verbruik: 9,2 l/100 km
Prijs: 29.900 euro
CONCURRENTEN
Volgens prijs
BMW Z4 Roadster 2.0i (150 pk): 30.850 euro
Mazda MX5 2.0 Active (160 pk): 24.999 euro
Volgens vermogen
BMW Z4 Roadster 3.0i (265 pk): 43.200 euro
Honda S2000 2.0i VTEC (240 pk): 38.180 euro
Porsche Boxster 2.7 (245 pk): 47.069 euro </STRONG></EM></U></I></B>
Comment