Oorspronkelijk geplaatst door verbatim2
Bekijk Berichten
Hier zie je hoe de Belgische elektriciteitsstatistiek in elkaar zit:
En hier vind je een lijst van de "centrales":
Daar een correcte CO2-uitstoot aan koppelen is quasi onmogelijk zolang er geen genormeerde cradle-to-cradle-methodes gebruikt worden. Zo stoot een kerncentrale nauwelijks CO2 uit, maar in het ontginnen van de brandstof, het bouwen van de centrale, het onderhoud, het veilig afbreken van de centrale en de opslag van de radio-actieve delen: daar zit natuurlijk wel degelijk CO2-uitstoot tussen. Hetzelfde geldt trouwens voor zonnepanelen. Je kan je afvragen of een lokaal gestookte gascentrale met gas van Nederlandse bodem slechter scoort qua CO2 dan zonnepanelen die in China worden geproduceerd en via de boot naar hier toe worden gebracht. En afhankelijk van de berekeningsmethode kan je uitkomen dat de lokale centrale zomaar beter scoort dan de Chinese importpanelen.
Ook niet vergeten dat België best wat stroom importeert. Hoe ga je daar de CO2 van berekenen - welk aandeel van die CO2 hoort bij de afnemer (België), en welk aandeel bij de producent (bvb. Frankrijk)?
In ieder geval, om terug on topic te gaan, is het een goede zaak dat de Vlaamse overheid elektrische wagens wilt promoten. Als ze dan ook eens een laadpalenbeleid zouden uitwerken, en werk maken van die prakijktests voor zelfrijdende auto's... Bovendien moet ook de federale regering meewillen in dit verhaal en kuis houden in de salariswagens (neen, geen jaloezie, ik heb zelf zo'n vehikel).
Niet vergeten dat België de vijfde plaats inneemt in de wereld qua ecologische voetafdruk. En het grootste verschil in onze voetafdruk tegenover onze buurlanden is (a) onze slecht geïsoleerde huizen (verouderd patrimonium, en al die vrijstaande woningen, dat helpt daarbij niet echt) en (b) onze zeer verspreide woonvormen waardoor we alles met de auto moeten doen. Als je in zo'n context diesel promoot en autogebruik motiveert via salariswagens, dan heb je het perfecte recept voor problemen.
Comment